web
stats

Vrei sa cumperi o tableta? Iata de ce tii cont sa alegi una buna! Intrebari si raspunsuri.

Daca te-ai hotarat sa cumperi o tableta inseamna ca deja te-ai confruntat cu multitudinea de modele de pe piata si ai constatat cat de greu este sa faci o alegere buna, dar care sa se incadreze si in buget. Incercarea de a te informa pe internet iti aduce in fata o sumedenie de tutoriale, care mai de care mai stufos si mai laborios. Unele sunt chiar utile, dar cele mai multe dintre ele nu fac decat sa repete aceleasi idei de baza: buget, performate, specificatii, etc.

Cum alegi o tableta buna? In imagine Surface Pro 2

Nu voi mai scrie si eu inca un ghid de achizitionare ci voi incerca sa raspund la principalele intrebari cu care se confrunta cumparatorul atunci cand doreste sa cumpere o tableta.

Cat de mare sa fie tableta?

Aceasta este adevarata intrebare! Si am auzit-o destul de frecvent… Dimensiunea conteaza?

Sa nu credeti ca dimensiunea este o chestiune de gusturi, atunci band vorbim despre tablete. Pentru a decide cat de mare sa fie tableta pe care o cumparati trebuie sa tineti cont de urmatoarele „mituri” legate de dimensiunea tabletelor:

 • Tabletele mai mici au portabilitatea mai buna. Adevarat!  Sunt mai usoare, mai usor de purtat intr-o husa, gentuta, etc.
 • Pe tabletele mai mari se lucreaza mai usor. Adevarat! Paginile web vor fi afisate altfel, in aplicatiile de editare ecranul tactil va fi mai usor de folosit.
 • Tabletele mai mari au autonomia mai mare (sau mai mica). Fals! Autonomia unei tablete depinde de capacitatea acumulatorului si consumul componentelor tabletei. Chiar daca o tableta mai mare are consumul mai mare datorita ecranului, acesta va permite instalarea unui acumulator mai mare, tocmai pentru ca ofera mai mult spatiu in interior.
 • Tabletele mai mari se sparg mai usor. Fals si adevarat… Desi acestea sunt la fel de rezistente ca si tabletele mai mici, sunt mai greu de manipulat si sunt mai usor de scapat din mana. Avand si ecranul mai mare, sansa ca atunci cand o scapati sa se loveasca de un obiect contondent este mai mare… Deci fals pentru ca nu sunt mai casante si adevarat pentru ca sunt mai expuse.

Cele mai mici tablete sunt cele de 7 inch iar cele mai mari au peste 12 inch. Media este undeva la 9 – 10 inch si cred ca acesata este de preferat.

Cand alegeti dimensiunea trebuie sa tineti cont si de formatul ecranului:

 • 4/3 este mai practic la folosirea tabletei in format landscape (culcata) si ofera o suprafata de lucru mai mica. Acest format se intalneste la putine tablete Android dar este cel pe care eu il prefer.
 • 16/9 este un format care face ca tableta sa fie mai ingusta. Majoritatea tabletelor Android de pe piata au acesta ratie de format (sau chiar mai mare). Acest format este mai practic la folosirea tabletei in mod portrait (ca pe telefon) sau la redarea full screen a filmelor realizate in acest format, si majoritatea asa sunt. Suprafata ecranului este mai mica si in aplicatiile de editare ramane cam putin spatiu.

Deci cat de mare?

Exact atat cat este nevoie! Pentru copii merge si o tableta mai mica. Pentru adulti este recomandata una mai mare. Eu recomand o tablete de cel putin 8 inch si format 4/3 daca e mai mica sau orice format daca e mai mare.

Ce sistem de operare sa ruleze tableta?

In momentul de fata sunt trei sisteme de operare ce ruleaza pe tabletele pe care le gasim in magazine:

 1. iOS este sistemul de operare rulat de tabletele iPad produse de Apple. Acesta este considerat cel mai bine optimizat dintre sistemele de operare pentru tablete, ruleaza foarte fluent dar are si cateva mici neajunsuri: ingradiri in privinta sursei aplicatiilor, lipsa cititorului de carduri si, mai ales, pretul foarte mare al dispozitivelor.
 2. Android este sistemul de operare rulat de cele mai multe dintre tabletele de pe piata. Acesta a fost dezvoltat de Google si s-a bucurat inca de la inceput de un extraordinar succes, contribuind foarte mult si faptul ca este un sistem de operare gratuit. Printre avantajele SO Android as enumera pretul mic al dispozitivelor, numarul mare de aplicatii disponibile in marketul de aplicatii Google Play si libertatea de a instala aplicatii din orice sursa. Principalul dezavantaj decurge din faptul ca acest sistem de operare este instalat pe foarte multe versiuni hardware si nu in toate cazurile este foarte bine optimizat. Un alt mare dezavantaj este dat de modul de partajare al memoriei, la tabletele ieftine ramanand uneori spatiu foarte putin pentru aplicatii.
 3. Windows (8.1 sau 10) este cel de-al treilea si cel mai permisiv dintre sistemele de operare folosit la tablete. De ce este cel mai permisiv? Pentru ca este acelasi Windows pe care il folositi si la PC-ul de acasa, toate tabletele ce ruleaza Windows avand procesoare Intel x86. Printre avantaje as enumera libertatea de a instala aplicatii din orice sursa si in orice locatie, compatibilitatea totala cu toate sistemele PC ce ruleaza Windows, posibilitati nelimitate de a instala periferice, etc. La dezavantaje nu am ce sa enumar, decat prejudecatile utilizatorilor si teama de noua interfata Windows… Poate ar fi de notat autonomia ceva mai mica a acestor tablete, cu precadere a celor ieftine, dar si tabletele Android ieftine au autonomie foarte redusa.

Deci, ce sistem de operare?

Alegerea trebuie sa fie bazata pe scopul pentru care este cumparata tableta. Daca este doar pentru internet si divertisment, chiar si cea mai ieftina tableta Android va fi suficienta. Daca insa doriti sa puteti rula aceleasi aplicatii pe care le aveti pe PC-ul de acasa, se impune o tableta Windows. Tabletele iOS sunt recomandate pentru cei ce doresc un sistem de operare stabil si autonomie extinsa (si au bugetul care sa permita achizitia unu iPad…).

Ce procesor sa aiba tableta?

Aici confuzia este si mai mare. Zeci de modele de procesoare, si o amestecatura de termeni care nu spun mare lucru; Atom, Cortex, ARMv7, etc. Haide sa lamurim putin lucrurile…

Exista in momentul de fata doua tipuri de procesoare folosite la tablete:

 1. Procesoarele ARM sunt cele care echipeaza cele mai multe dintre tabletele de pe piata. Acestea la randul lor sunt categorisite dupa generatie si dupa versiunea nucleului. Dupa generatie sunt clasificate de la ARMv1 pana la ARMv8, normal, ultimele fiind cele mai avansate. Fiecare dintre aceste generatii poate avea unul sau mai multe nuclee Cortex A, Cortex M, etc. Numarul de nuclee este foarte important si are repercursiuni directe asupra performantei tabletei. In momentul de fata pe piata sunt procesoare ARM Single Core, Dual Core, Quad Core, Hexa Core si Octa Core cu nuclee Cortex A si Cortex M. Pe aceste procesoare pot rula doar anumite sisteme de operare iar SO Windows poate rula doar in versiunea Mobile, adica nu aceea pe care o aveti pe PC-ul de acasa.
 2. Procesoarele x86, dintre care cele mai cunoscute sunt cele produse de Intel cu denumirea Atom, sunt procesoare cu set extins de instructiuni si nivel de performanta ridicat, acestea fiind superioare procesoarelor ARM. Si procesoarele x86 pot avea mai multe nuclee, pe piata fiind pana in acest moment procesoare Dual Core si Quad Core. Pe aceste procesoare poate rula orice sistem de operare iar SO Windows 10, acelasi cu cel pe care il aveti instalat pe Laptop sau PC.

Ca idei de baza trebuie sa retineti ca Procesoarele x86 au performanta mult mai mare decat procesoarele ARM, daca numarul de nuclee si viteza sunt aceleasi si ca procesoarele ARM au consumul mai mic decat procesoarele x86, deci autonomia tabletelor cu astfel de procesoare va fi mai mare in conditii de hardware similar.

Deci, ce procesor sa aiba tableta?

Aici este indicat sa cautati sa obtineti maximul posibil de performanta in bugetul alocat. Astfel va trebui sa optati pentru un procesor cu cat mai multe nuclee, iar daca bugetul va permite ar fi de preferat brandurile cunoscute mai mult pentru calitate si mai putin pentru pretul mic.

Cat sa fie memoria RAM a tabletei?

Memoria RAM este foarte importanta pentru functionarea sistemului de operare si rularea aplicatiilor. Si cum tableta este un adevarat sistem informatic, este de preferat ca memoria RAM sa fie cat mai mare. Totusi, nu toate sistemele de operare sunt mari consumatoare de RAM si cel mai bun exemplu sunt tabletele iPad din generatiile mai vechi care ruleaza excelent cu 512 MB RAM. Din acesta cauza ne referim mai departe la tabletele Android si Windows.

In momentul de fata pe piata sunt tablete cu memoria RAM intre 512 MB si 4 GB.

 • 512 MB RAM au cel mai frecvent tabletele ieftine ce ruleaza Android. Acestea nu vor avea suficienta memorie pentru a rula simultan mai multe aplicatii si din aceasta cauza va folosi memoria interna pentru a face salvari frecvente ale setarilor aplicatiilor, ceea ce va ingreuna foarte mult trecerea de la o aplicatie la alta sau chiar blocarea sistemului de operare. Vor rula insa fara probleme aplicatii simple si jocuri mai mici. Au cam inceput sa dispara de pe piata.
 • 1 – 1,5 GB RAM au cel mai frecvent tablete Android cu pret mediu si tabletele Windows mai ieftine. Acestea vor rula decent cam orice aplicatie, vor permite multitasking si trecerea de la o aplicatie la alta se va face fara timpi mari de asteptare.
 • 2-4 GB RAM sau chiar mai mult au tabletele performante, acestea fiind cele de preferat daca bugetul permite.

Deci, cat sa fie memoria RAM?

Cat mai mare!

Ce ecran sa aiba tableta?

Ecranul tabletei este foarte important, acesta fiind principalul dispozitiv de intrare-iesire. Ecranul va afisa imaginile si tot ecranul va prelua comenzile.

Din fericire, pe piata nu se mai gasesc tablete cu ecran tactil rezistiv, asa ca preluarea comenzilor se va face cu usurinta la oricare dintre tabletele de pe piata, ecranele tactile capacitive avand o sensibilitate ridicata. Ramane doar problema afisarii…

La tabletele de pe piata se gasesc urmatoarele tipuri de ecrane:

 • Ecrane LCD TFT au unghiul de vizualizare mai ingust  si trebuiesc privite dintr-o anumita pozitie pentru a afisa imaginea clara. De asemenea, contrastul este redus datorita incapacitatii acestora de a reda culoarea neagra. Astfel, toate culorile vor fi mai pale iar contrastul se obtine prin accentuarea luminii de fundal ceea ce conduce si la un consum marit. Au si un avantaj, pretul redus permite obtinerea unor tablete foarte ieftine.
 • Ecrane IPS acopera toate neajunsurile enumerate mai sus. acestea au unghi de vizualizare foarte mare si pot fi privite practic din orice pozitie. Contrastul este mult superior ai acest fapt conduce la obtinerea unor culori vii, fara a fi nevoie sa cresteti lumina de fundal. Ca atare si consumul va fi mai mic.
 • Ecrane AMOLED nu au nici o legatura cu ceea ce am spus mai sus. Acestea constructiv sunt diferite si nu au o lumina de fundal ci fiecare pixel al ecranului isi emite propria lumina. Ca rezultat vor avea cel mai bun contrast, cel mai larg unghi de vizualizare si cele mai vii culori. Singurul neajuns al acestora este faptul ca au consum foarte mare le afisarea imaginilor cu culori deschise predominante, pe fundal alb consumul fiind maxim. Si cum internetul este plin de pagini pe fundal alb, consumul la navigarea pe net va fi destul de mare. Si ar mai fi un neajuns, dar acesta este legat de pret… Tabletele cu ecran AMOLED sunt scumpe.

Deci, ce ecran sa aiba tableta?

Eu as zice ca cel putin IPS…

Care tablete sunt mai bune?

Aceasta este o intrebare foarte generala si din aceasta cauza poate deveni neclara. Majoritatea insa se refera la producator si se astepta la raspunsuri de genul Samsung, Asus, Lenovo, Allview, etc.

Cele mai bune tablete sunt cele ale producatorilor care au confirmat in timp un standard inalt de calitate, dar acestea sunt si cele mai scumpe. Si atunci cand bugetul ne limiteaza va trebui sa ne orientam spre tabletele ieftine.

Partea buna este ca in momentul de fata pe piata nu se mai gasesc tablete proaste. Va garantez ca toate tabletele pe care le-am prezentat de-a lungul timpului pe acest site sunt functionale, chiar daca unele dintre ele mai au si mici neajunsuri.

Ce este mai important cand cumperi o tablete ieftina?

Tabletele ieftine sunt din start un compromis intre pret si calitate. Ar fi absurd sa credem ca o tableta ieftina va avea aceeasi calitate cu o tableta scumpa.
Dar ce conteaza cel mai mult la o tableta ieftina? Unii spun ca procesorul, altii ca memoria RAM, altii ca ecranul sau alta componenta hardware.

Eu va spun ca toate acestea trec pe locul doi cand vorbim de tabletele ieftine. Pentru ca la acestea cel mai important este suportul pe care il acorda producatorul si cat de dezvoltata are reteaua de service. Degeaba tableta are un procesor bun daca ii pica memoria dupa o lune de folosire si trebuie sa stea o lune in service. Sau daca ii spargi ecranul si pentru reparatie iti cere pretul tabletei sau chiar mai mult… Da, cam asa se intampla!

Cele mai frecvente defecte ce apar la tabletele ieftine sunt legate de memoria de stocare de tip NAND Flash de proasta calitate. Acest tip de memorie are avantajul de a fi cel mai ieftin dar, din pacate, nu poate garanta securitatea datelor, aparand foarte frecvent defecte de memorie.
Partea buna este ca memoria poate fi rescrisa chiar si acasa daca producatorul ofera un suport bun. Daca nu, tableta trebuie trimisa la service pentru rescrierea memoriei.

Mai nou se folosesc (tot mai mult) memoriile eMMC, acestea fiind mult mai rapide, mai stabile in timp si mult mai putin sensibile la factorii externi.

Acestea ar fi principalele intrebari pe care le-am auzit din partea celor care doresc sa cumpere o tableta si nu am pretentia ca raspunsurile mele sunt cele mai bune. Bineinteles ca mai sunt si alte intrebari legate de acest subiect, asa ca discutia ramane deschisa si sunteti invitatii mei sa contribuiti cu comentarii, fie pentru a oferi raspunsuri, fie pentru a pune alte intrebari.

Lasa un comentariu

Adresa E-mail folosita nu va fi publicata.


*


Te rog copiaza acest cod 8UcIlc cu copy-paste in casuta de jos: