web
stats

Exista tablete bune si ieftine? Sau doar tablete ieftine si tablete bune?

Din dorinta de a cheltui cat mai putini bani atunci cand facem o achizitie, multi dintre noi incercam sa gasim cea mai buna tableta ieftina sau cea mai ieftina tableta buna. Desi suna asemanator sunt lucruri total diferite si din start vorbim de categorii diferite de pret.

Tableta ieftina sau tableta buna

Cea mai buna tableta ieftina

Vorbim din start despre o tableta ieftina dar care avem pretentia sa fie si buna. Aici de obicei se incadreaza modelele reusite ale producatorilor autohtoni, toate tabletele ieftine fiind utilizabile iar unele dintre ele dovedindu-se chiar mult superioare categoriei de pret din care fac parte.

Cele mai cunoscute tablete ieftine sunt cele produse de Allview, producatorul autohton avand o oferta destul de generoasa cu modele ce acopera o gama larga de preturi si performante. Daca cele mai ieftine ofera inca minimul necesar pentru a naviga pe internet, a vedea continut HD si a vizita site-urile de socializare, cele mai performante au deja procesoare Intel Quad-Core (despre care va spun ca au nivel de performanta foarte bun si o stabilitate de invidiat), memorie generoasa de 2 GB, spatiu generos de stocare si permit instalarea si rularea aplicatiilor la fel ca modelele cu pret de cateva ori mai mare.

Dar tabletele Allview nu sunt singurele tablete ieftine de pe piata, concurentii directi fiind in ordinea ofertei: Utok, Vonino, Wink, Odys, Evolio, Seroux si E-Boda.

Analizand ofertele vedem ca cea mai buna tableta ieftina costa pe undeva pe la 1000 de lei, are ecran IPS de 10 inch, 2 GB RAM, 32 GB stocare si conectivitate 3G. Ma refer la tableta Viva i10G de la Allview, o tableta ce reuseasca sa scoata in Antutu Benchmark un scor de aproape 30.000 de puncte.

Tableta Allview Viva i10G

Desi este o tableta performanta, cei care au cumparat-o pentru a o compara cu modelele Samsung sau Asus cu pret dublu au observat imediat diferentele: e mai grea, nu e la fel de bine optimizata, are semnalul wireless mai slab, etc.

Da, zic eu, dar are si pretul mai mic! Pai nu?

Cea mai ieftina tableta buna

Vorbim din start de o tableta buna dar avem pretentia sa fie si ieftina. Aici de obicei ne uitam in primul rand la modelele ceva mai vechi ale marilor producatori si avem certitudinea ca luam o tableta deja confirmata de zeci de mii de utilizatori care s-au declarat multumiti. Problema este insa ca va avea probabil performanta ceva mai mica decat cea despre care am vorbit mai sus…

Cei mai cunoscuti dintre producatorii de tablete bune sunt Apple cu celebrele iPad-uri si Samsung cu o gama foarte variata de produse, de la cele mai scumpe pana la cele mai ieftine. Pentru a face o comparatie rezonabila vom discuta tot despre o tableta Android si din aceeasi categorie de pret si diagonala.

Cea mai apropiata este tableta Samsung Galaxy Tab4 T530 care are ecran tot de 10 inch si pretul putin peste 1000 de lei. Daca aruncam insa o privire peste specificatii vom observa ca acestea nu sunt spectaculoase: procesorul este Quad-Core Qualcom la 1,2 GHz, memoram este de 1,5 GB iar conectivitatea este limitata la wireless. Performanta in Antutu Benchmark este de (numai) 18.000 de puncte, adica suficient de buna pentru cele mai frecvente activitati.

Tableta Samsung Galaxy Tab4 T530

Lucrurile se schimba insa cand citim parerile celor care au cumparat deja acesta tableta. Singurele plangeri sunt legate de faptul ca putea fi mai ieftina. Adica utilizatorii sunt multumiti de calitatea tabletei, de optimizare si de performanta, chiar daca este inferioara unor modele care au pret chiar mai mic.

Exista tablete ieftine si bune?

Bineinteles ca exista. Numai ca cele ieftine nu prea sunt bune iar cele bune nu prea sunt ieftine!

In speranta ca ati inteles nuantele pe care am dorit sa le evidentiez, va multumesc daca ati ajuns cu lectura in acest punct. Referitor la tableta pe care poate doriti sa o achizitionati, imi este greu sa va fac o recomandare.

Va spun totusi ca si tabletele ieftine sunt functionale si daca doriti performanta mai multa dar bugetul nu va permite mai mult, puteti opta pentru o tableta ieftina. Daca insa bugetul va permite, sau daca nivelul de performanta nu este atat de important, o tableta „de firma” poate fi cea mai buna solutie dar sa fiti totusi atenti la specificatii sa nu optati pentru un model foarte vechi.

Lasa un comentariu

Adresa E-mail folosita nu va fi publicata.


*


Te rog copiaza acest cod VdLizl cu copy-paste in casuta de jos: